English version of this page

Informasjonsbrev

Kartlegging av digitale og ikke-digitale vitenskapelige utgaver ved Universitetet i Oslo, utført av BærUt! Network og Kompetansehub for bærekraftige digitale vitenskapelige utgaver .

Formål

Målet med denne spørreundersøkelsen er å forstå hvordan vitenskapelige utgaver lages, publiseres og arkiveres ved Universitetet i Oslo gjennom innsikt og erfaringer fra forskere, utviklere og programvareingeniører, osv. som har laget digitale vitenskapelige utgaver eller arbeidet digitalt for å lage trykte utgaver. Vi ønsker å kartlegge kompetansen og kunnskapen ved universitetet for å identifisere institusjonelle, fag- eller prosjektspesifikke utfordringer knyttet til langsiktig arkivering, tilgjengelighet, vedlikehold og data- og programvareintegritet.

Undersøkelsen gjennomføres fra juni til september 2024 og vil bli gjennomført gjennom Nettskjema.

Denne undersøkelsen er en del av et forskningsprosjekt ved Universitetsbiblioteket i Oslo. Prosjektet ledes av førstebliotekar og edisjonsfilolog Annika Rockenberger, PhD.  

Hva innebærer det å delta?

Tidsbruk

Spørsmålene i undersøkelsen vil handle om dine erfaringer med å lage, utvikle og publisere digitale vitenskapelige utgaver eller trykte utgaver. Undersøkelsen vil ta mellom 30 og 60 minutter, og det kan være at du må gå tilbake og se på din tidligere forskning for å svare på spørsmålene.

Innhenting av informasjon

I dette prosjektet ønsker vi å samle informasjon om digitale vitenskapelige utgaver eller trykte utgaver du har vært involvert i, enten som prosjektleder eller med andre roller. Vi vil samle inn følgende personlig informasjon:

  • Førstepersons informasjon: ditt navn, institusjonen du hører til, IP-adresse, kontaktinformasjon og detaljer om din forskning.
  • Tredjepartsinformasjon: vi vil spørre om andre personer som er involvert i utgaveprosjektet, slik som programmerere, utviklere, dataanalytikere, dataforvaltere, osv. Med mindre disse er oppgitt offentlig ved navn i forbindelse med utgaveprosjektet, ønsker vi ikke deres navn oppgis, men kun deres rolle.

Vi vil samle inn denne personlige informasjonen via Nettskjema og lagre den til slutten av prosjektet, i tilfelle vi trenger å kontakte deg med oppfølgingsspørsmål.

Når dataene er samlet inn og analysert, vil rapporten inkludere følgende informasjon: tittel på utgaveprosjektet, institusjonstilhørighet, prosjektperioden og hvordan man kan referer til utgaveprosjektet.

Etter at prosjektet er fullført, vil vi arkivere kun informasjon om prosjektet og institusjonstilhørighet. All annen personlig informasjon, som IP-adresse, kontaktinformasjon og navn, vil bli slettet.

Deltakelse er frivillig

Deltakelse i kartleggingsprosjektet er frivillig. Dette betyr at du kan velge om du ønsker å delta eller ikke. Om du velger å delta, kan du når som helst trekke tilbake samtykket ditt før rapporten blir publisert uten å oppgi grunn. All informasjon om deg vil da bli slettet.

Anonyme og de-identifiserte data

Siden dette prosjektet har som mål å samle informasjon om forskning, ekspertise og kunnskap, kan vi ikke garantere at deltakelsen din ikke vil være identifiserbar. Etter at undersøkelsen er fullført, vil vi imidlertid anonymisere de innsamlede dataene og slette all personlig informasjon. Fordi vi ber om tittelen og publiseringsdatoene til digitale og trykte vitenskapelige utgaver, vil det alltid være mulighet for å utlede din identitet.

Personvern - hvordan vi lagrer og bruker informasjonen din

Vi vil ikke samle inn annen personlig informasjon enn IP-adressen, navn, institusjonstilhørighet og kontaktinformasjonen din. Vi vil anonymisere direkte identifikatorer, som navn, institusjonstilhørighet, IP-adresse og kontaktinformasjon. Avhengig av hva som virker mest hensiktsmessig for dataene, vil disse bli redigert eller erstattet med et pseudonym. Rapporten vil imidlertid nevne titlene på de vitenskapelige utgavene du arbeidet med. Om disse er publiserte prosjekter, kan vi ikke garantere at deltakelsen din ikke kan spores.

Vi vil ikke dele dine personlige opplysninger med andre. Kun prosjektlederen og forskningsassistentene vil ha tilgang til den. Vi vil Imidlertid beholde kontaktopplysningene dine fram til desember 2027 (da prosjektet avsluttes), i tilfelle det er nødvendig med ytterligere oppfølgingsspørsmål. Alle data vil bli lagret på et sikkert domene godkjent av Universitetet i Oslo. Etter at prosjektet er avsluttet, vil alle innsamlede data, med unntak av personopplysninger, bli arkivert i Dataverse.no, som er Universitetet i Oslo sitt åpne dataarkiv.

Hva skjer med informasjonen din når dette forskningsprosjektet avsluttes?

Kartleggingsdelen av prosjektet vil avsluttes i februar 2025, når funnene vil bli publisert som en rapport. Vi vil sørge for at all informasjon om deg slettes innen desember 2027.

Dine rettigheter

Du har rett til å se informasjonen vi samler inn om deg. Etter at du har fullført spørreundersøkelsen, vil du automatisk motta en kopi av dine svar. Du kan også be om at informasjonen slettes før desember 2024. Om det er behov for å korrigere noen informasjon, kan du gi oss beskjed og be oss om å korrigere det. Du kan også be om en kopi av informasjonen.

Du kan også klage til Datatilsynet om du føler at vi har behandlet informasjonen din uforsiktig eller feil.

Spørsmål

Om du har spørsmål om prosjektet eller ønsker å vite mer om dine rettigheter, kan du kontakte:

  • - Universitetsbiblioteket i Oslo, gjennom prosjektleder Annika Rockenberger: annika.rockenberger@ub.uio.no.
  • - UiOs personvernombud, Roger Markgraf-Bye: personvernombud@uio.no.

Om du har spørsmål om Sikts prosjektvurdering, kan du kontakte Sikts personvernkontor via e-post: personverntjenester@sikt.no eller telefon: 73 98 40 40.

 

Vennlig hilsen,

 

BærUt!

baerut-admin@ub.uio.no

Publisert 7. juni 2024 01:22 - Sist endret 7. juni 2024 01:31