English version of this page

Visualiseringsverktøy

Denne siden presenterer noen vanlige verktøy for dataanalyse og visualisering, den inneholder og råd og informasjon om tilgjengelighet for deg som student eller forsker ved Universitetet i Oslo.

Merk at analyse og visualisering ofte overlapper hverandre, og forskning krever vanligvis både utforskende og forklarende visualiseringer. Selv om mange av verktøyene på denne siden kan hjelpe deg med begge deler, anbefales det at du utforsker valgene for å finne det ideelle verktøyet for dine databehov.

Datarengjøring

  • OpenRefine – OpenRefine er et gratis og åpent kildekode-verktøy designet for å håndtere rotete data ved å rense, og transformere det til ulike formater og berike det med webtjenester og eksterne data.
  • PlotsOfData - Utformet for å skape visuelle representasjoner av data og statistisk informasjon for å kontrastere ulike (eksperimentelle) scenarier. Formålet er å forbedre gjennomsiktighet og tolkning ved å utforske med visualiseringer. Det kan også brukes for å oppdage feil eller skjevheter i dataene dine. Ekstra info kan inkorporeres, som oppsummerende statistikk (gjennomsnitt, median, boksplott, fiolplott) og inferensiell statistikk (konfidensintervaller).
  • BoxPlotR – Boksplotter er effektiv i visualisering av fordelinger og for å gi oppsummeringer av data som ikke kan oppsummeres kortfattet kun ved gjennomsnitt og standardavvik. På grunn av dette er de fantastiske plott for utforskende data visualisering og sammenligning av flere fordelinger. BoxPlotR lar brukere laste opp data fra en fil eller legge det direkte inn i grensesnittet, og skape boksplott med ulike alternativer.

Populære programmeringsspråk for å lage datavisualiseringer og utføre analyser 

  • R – R er et programmeringsspråk designet for statistikk og dataanalyse. Mens det tilbyr noen grunnleggende visualiseringsfunksjoner, stoler mange brukere på tredjeparts - "pakker" som ggplot2 for å berike deres visualiseringsmuligheter. R er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Software Center og UiO Programkiosk

  • RStudio – Et integrert utviklingsmiljø (IDE) laget for R, med en konsoll, syntaksfremheving i redigeringsverktøyet som støtter direkte kodekjøring og ulike verktøy for plotting, historikksporing, og feilsøking. RStudio er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Software Center og UiO Programkiosk

  • Python – Python er et favorittspråk både for erfarne programutviklere og nybegynnere. Selv om det mangler innebygde visualiseringsfunksjoner, er det rikelig med visualiseringsbiblioteker tilgjengelig, f.eks matplotlib. Python er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Software Center.  

  • Jupyter Notebook – Jupyter Notebook er et kraftig verktøy for samarbeid. Det fungerer som en webapplikasjon, som gjør det mulig å opprette og dele dokumenter som inneholder live-kode, formler, visualiseringer og forklarende tekster. Den støtter over 40 programmeringsspråk, inkludert populære språk innen datavitenskap som Python, R, Julia og Scala. Jupyter Notebook er tilgjengelig for UiO-ansatte via UiO-nettstedet for Jupyter.

Generelle visualiseringsverktøy

  • Tableau Public – Tableau Public tilbyr en gratis akademisk lisens for studenter, og forskere. Tableau lar deg designe og dele interaktive diagrammer, grafer, kart, live dashbord og applikasjoner. Alt arbeidet ditt vil bli lagret sikkert på din Tableau Public-profil, tilgjengelig online for andre å se. Vær oppmerksom på å unngå å bruke private eller personlig identifiserbare opplysninger i offentlige visualiseringer, derfor bør bare grønne data brukes.

  • Microsoft Excel – I stedet for å bruke standarddiagramstiler, kan brukere tilpasse og forbedre diagrammene i Excel for best resultat. Gratis tilgang til MS365 er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter.

  • Data Wrapper – Data Wrapper er et gratis, enkelt å bruke webbasert datavisualiseringsverktøy som tillater bare grunnleggende tilpasninger, men gir visuelt attraktiv grafikk. Diagrammer bygd i Data Wrapper er ment å bli innlemmet i en nettside, derfor bør bare grønne data brukes.

  • Chart blocks – Chart Blocks er et nettbasert visualiseringsverktøy med en gratis plan som lar deg bygge og hoste 30 diagrammer samtidig. Alle diagrammer er offentlig synlige, derfor bør bare grønne data brukes.

  • Adobe Illustrator – Adobe Illustrator er et kraftig redigeringsprogram som er egnet for å lage infografikk og andre visuelle elementer. Det gir mulighet for tilpassede design og inkluderer verktøy for nøyaktige illustrasjoner og grafikk. Illustrator er en del av Adobe Creative Cloud-suiten. Illustrator er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Adobe InDesign – Likt Illustrator, gir Adobe InDesign fleksibilitet i sine designfunksjoner, og forskere kan bruke det til å lage engasjerende og effektfulle infografikk og diagrammer. Mange førstegangsbrukere av Adobe Creative Suite finner det mer rett frem og intuitivt enn Illustrator. InDesign er en del av Adobe Creative Cloud-pakken med verktøy og er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • RAWGraphs – RAWGraphs er en nettbasert applikasjon designet for å produsere visualiseringer basert på kopiert og limt data eller opplastede filer. Hovedmålet er å gi enkeltpersoner uten tekniske ferdigheter muligheten til å generere visuelle representasjoner. Bare grønne data bør brukes.

  • Microsoft Visio – Som en del av Microsoft Office-pakken er Visio nyttig for å lage diagramtyper som flytdiagrammer, nettverksdiagrammer, tankekart og mer. Den nyeste versjonen av Visio tilbyr data visualiseringsfunksjoner, slik at brukerne kan generere diagrammer direkte fra Excel-data. Visio er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • NVivo – NVivo ble laget for kvalitativ forskning, inkludert visualiseringsmuligheter. Innenfor NVivo-arbeidsområdet kan forskere engasjere og samhandle med visualiseringer på ulike måter. Noen typer visualiseringer som er mulige i NVivo er spesielt nyttige i kvalitativ forskning, inkludert matrisevisualiseringer, diagrammer/grafikk, dendogrammer, ordtrær, ordskyer, gittergrafikk, klyngekart, kart og mer. Finn mer informasjon om NVivo på UiOs NVivo-nettside. NVivo er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk.

Interaktive visualiseringer

  • Tableau Public – Tableau Public tilbyr en gratis akademisk lisens for studenter og forskere. Tableau lar deg designe og dele interaktive diagrammer, grafer, kart, live dashbord og applikasjoner. Alt arbeidet ditt vil bli lagret sikkert på din Tableau Public-profil, tilgjengelig online for andre å se. Vær oppmerksom på å unngå å bruke private eller personlig identifiserbare opplysninger i offentlige visualiseringer, derfor bør bare grønne data brukes.

  • D3.js – D3.js er et kraftig JavaScript-bibliotek designet for å manipulere dokumenter basert på data. Det gir deg mulighet til å lage fengslende webbaserte visualiseringer av dataene dine ved å bruke HTML, SVG og CSS for sømløs interaktivitet. Vær oppmerksom på å unngå å bruke private eller personlig identifiserbare opplysninger i offentlige visualiseringer, derfor bør bare grønne data brukes.

  • Highcharts JS – Highcharts JS er et annet JavaScript-bibliotek som gjør det mulig å integrere interaktive diagrammer i nettsteder eller webapplikasjoner. Det er gratis for ikke-kommersielle formål. Vær oppmerksom på å unngå å bruke private eller personlig identifiserbare opplysninger i offentlige visualiseringer, derfor bør bare grønne data brukes.

Kvalitativ data

  • NVivo – NVivo ble laget for kvalitativ forskning, inkludert visualiseringsmuligheter. Innenfor NVivo-arbeidsområdet kan forskere engasjere og samhandle med visualiseringer på ulike måter. Noen typer visualiseringer som er mulige i NVivo er spesielt nyttige i kvalitativ forskning, inkludert matrisevisualiseringer, diagrammer/grafikk, dendogrammer, ordtrær, ordskyer, gittergrafikk, klyngekart, kart og mer. Finn mer informasjon om NVivo på UiOs NVivo-nettside. NVivo er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Adobe Illustrator – Adobe Illustrator er et kraftig redigeringsprogram som er egnet for å lage infografikk og andre visuelle elementer. Det gir mulighet for tilpassede design og inkluderer verktøy for nøyaktige illustrasjoner og grafikk. Illustrator er en del av Adobe Creative Cloud-suiten. Illustrator er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Adobe InDesign – Adobe InDesign er fleksibil i sine designfunksjoner, og forskere kan bruke det til å lage engasjerende infografikk og diagrammer. Mange førstegangsbrukere av Adobe Creative Suite finner det mer rett frem og intuitivt enn Illustrator. InDesign er en del av Adobe Creative Cloud-pakken med verktøy og er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Timeline JS – TimelineJS er et gratis verktøy som lar deg opprette interaktive tidslinjer ved hjelp av Google Sheets. Du kan berike tidslinjen med forskjellige medietyper, inkludert bilder, videoer, nettsider, kart og tweets. Vi anbefaler at bare grønne data brukes.

  • Voyant Tools – Voyant Tools tilbyr en brukervennlig tekstanalyse-løsning med et grafisk grensesnitt og flere visualiseringsalternativer. Du kan enkelt analysere teksten din ved å kopiere og lime den inn eller laste opp tekstfiler. Vi anbefaler at du bruker Voyant Server i stedet for webversjonen.

Kartlegging

  • Tableau Public – Tableau Public tilbyr en gratis akademisk lisens for studenter og forskere. Tableau tilbyr et mangfoldig utvalg av fengslende interaktive visualiseringer og kart med en brukervennlig dra-og-slipp-grensesnitt. Alt arbeidet ditt vil bli lagret sikkert på din Tableau Public-profil, tilgjengelig online for andre å se. Vær oppmerksom på å unngå å bruke private eller personlig identifiserbare opplysninger i offentlige visualiseringer, derfor bør bare grønne data brukes.

  • Google My Maps – For mer informasjon, se informasjonssiden for Google My Maps.

  • VisualEyes – VisualEyes har som formål å sømløst integrere bilder, kart, diagrammer, videoer og data i fengslende, dynamiske visualiseringer. VisualEyes lar forskere presentere utvalgte primærkildematerialer og forskningsresultater gjennom et kart- og tidslinjeformat. Sjekk nettsiden for et eksempel på et mulig prosjekt.

  • QGIS – QGIS er et geografisk informasjonssystem som lar brukere visualisere, administrere, redigere og analysere geospatiale data mens de oppretter utskriftsvennlige kart. Ulempen med QGIS, sammenlignet med Google My Maps og VisualEyes, er at GIS-programmer er mindre tilgjengelige for personer som ikke er villige eller i stand til å ta et kurs på programvaren eller i det minste dedikere betydelig tid til å lære den. GIS-programmer er tilgjengelige for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Software Center. 

    • ArcGIS Online – ArcGIS Online er en lettere, mer brukervennlig versjon av sitt detaljerte motstykke, ArcGIS Desktop. Ved hjelp av ArcGIS Online kan du laste opp romlige data fra regneark for å lage tilpassbare og interaktive webkart. 

    • ArcGIS Online Story Maps – Som en tillegg til ArcGIS Online, gjør Story Maps det mulig å lage interaktive web-apper for ArcGIS Online-kart, slik at brukerne kan guide sitt publikum gjennom kartene ved å inkludere tekst, bilder, videoer og mer.

  • NVivo – NVivo ble laget for kvalitativ forskning, inkludert visualiseringsmuligheter. Innenfor NVivo-arbeidsområdet kan forskere engasjere og samhandle med visualiseringer på ulike måter. Noen typer visualiseringer som er mulige i NVivo er spesielt nyttige i kvalitativ forskning, inkludert matrisevisualiseringer, diagrammer/grafikk, dendogrammer, ordtrær, ordskyer, gittergrafikk, klyngekart, kart og mer. Finn mer informasjon om NVivo på UiOs NVivo-nettside. NVivo er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

Nettverksdata

Generelt:  
  • Gephi – Gephi er åpen kildekode og gratis å laste ned. Det er en interaktiv plattform skreddersydd for visualisering og utforsking av nettverk og komplekse systemer. Funksjoner inkluderer utforskende dataanalyse, koblingsanalyse, sosial nettverksanalyse, biologisk nettverksanalyse, dynamiske og hierarkiske grafer og forklarende grafer.

  • NodeXL Basic – NodeXL Basic er et tillegg for Microsoft Excel, tilgjengelig med en gratis plan, som gjør det mulig å opprette node-link-diagrammer ved hjelp av Excel-regneark. Imidlertid er det bare kompatibelt med Microsoft Windows-versjoner av Excel. 

  • Microsoft Visio – Som en del av Microsoft Office-pakken er Visio nyttig for å lage diagramtyper som flytdiagrammer, nettverksdiagrammer, tankekart og mer. Den nyeste versjonen av Visio tilbyr data visualiseringsfunksjoner, slik at brukerne kan generere diagrammer direkte fra Excel-data. Visio er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk.  

  • RAWGraphs – RAWGraphs er et webbasert verktøy som genererer visualiseringer basert på kopiert og limt inn data eller opplastede filer. Selv om hovedfokuset ikke er på nettverksvisualisering, gir det flere alternativer for å visualisere hierarkiske data og flyt, drevet av D3. 

  • LibreOffice Draw – Som en del av den åpne kildekoden LibreOffice-pakken er Draw en åpen kildekodeversjon av Microsoft Visio (den kan til og med åpne filer opprettet ved hjelp av Visio). Draw er et nyttig verktøy for å lage enkle diagrammer, flytdiagrammer, organisasjonskart, nettverksdiagrammer og mye mer.

  • NVivo – NVivo ble laget for kvalitativ forskning, inkludert data visualiseringsmuligheter. Innenfor NVivo-arbeidsområdet kan forskere engasjere og samhandle med visualiseringer på ulike måter. Noen typer visualiseringer som er mulige i NVivo er spesielt nyttige i kvalitativ forskning, inkludert matrisevisualiseringer, diagrammer/grafikk, dendogrammer, ordtrær, ordskyer, gittergrafikk, klyngekart, kart og mer. Finn mer informasjon om NVivo på UiOs NVivo-nettside. NVivo er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

Spesifikke bruksområder:  
  • VOSViewer – VOSViewer er et spesialisert nettverksvisualiseringsverktøy designet for å forenkle undersøkelsen av bibliometriske nettverk, inkludert forskersamarbeid, tidsskrifter, forskere eller enkeltpublikasjoner. VOSviewer kan også brukes til å konstruere og visualisere samforeningsnettverk (tekstutvinning) av termer hentet fra en samling vitenskapelig litteratur.

  • Palladio – Palladio fungerer som et nettleserbasert verktøy spesielt designet for å utforske og vise historiske nettverk. Det tilbyr forskjellige visualiseringsalternativer, inkludert nettverksgrafer, kart, tidslinjer og opplasting av egne bilder.

Diagrammer og flytdiagrammer

  • LibreOffice Draw – Som en del av den åpne kildekoden LibreOffice-pakken er Draw en åpen kildekodeversjon av Microsoft Visio (den kan til og med åpne filer opprettet ved hjelp av Visio). Draw er et nyttig verktøy for å lage enkle diagrammer, flytdiagrammer, organisasjonskart, nettverksdiagrammer og mye mer.
  • Lucidchart - Lucidchart tilbyr et brukervennlig nettbasert diagramverktøy for å lage flytdiagrammer, organisasjonskart, wireframes og mer. Det støtter også samarbeid i sanntid og integrerer med Google Drive, Microsoft Office og G Suite.
  • draw.io - draw.io er en gratis nettbasert tjeneste som lar deg opprette flytdiagrammer, nettverksdiagrammer, organisasjonskart og andre diagrammer. Draw.io integreres med Google Drive, OneDrive, Dropbox og GitHub for enkel lagring og deling av diagrammene dine.
  • Microsoft Visio – Som en del av Microsoft Office-pakken er Visio nyttig for å lage diagramtyper som flytdiagrammer, nettverksdiagrammer, tankekart og mer. Den nyeste versjonen av Visio tilbyr data visualiseringsfunksjoner, slik at brukerne kan generere diagrammer direkte fra Excel-data. Visio er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • RAWGraphs – RAWGraphs er et webbasert verktøy som genererer visualiseringer fra kopiert og limt data eller opplastede filer. 

  • Coggle - Coggle er et nettbasert verktøy som spesialiserer seg på tankekart og flytdiagrammer. Det er brukervennlig og tilbyr deling og samarbeidsfunksjoner.

  • Infogram - Infogram er en nettbasert tjeneste som lar deg lage informative og engasjerende infografikker, diagrammer og rapporter ved hjelp av et enkelt dra-og-slipp-grensesnitt.

  • Mindomo - Mindomo er et verktøy som lar deg lage tankekart, konseptkart og andre diagrammer for å organisere tanker, ideer og informasjon på en strukturert måte.

  • Adobe Illustrator – Adobe Illustrator er et kraftig redigeringsprogram som er egnet for å lage infografikk og andre visuelle elementer. Det gir mulighet for tilpassede design og inkluderer verktøy for nøyaktige illustrasjoner og grafikk. Illustrator er en del av Adobe Creative Cloud-suiten. Illustrator er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Adobe InDesign – Likt Illustrator, Adobe InDesign er fleksibil i sine designfunksjoner, og forskere kan bruke det til å lage engasjerende infografikk og diagrammer. Mange førstegangsbrukere av Adobe Creative Suite finner det mer rett frem og intuitivt enn Illustrator. InDesign er en del av Adobe Creative Cloud-pakken med verktøy og er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Microsoft Excel - Selv om Microsoft Excel primært brukes som et regnearkverktøy, tilbyr det også muligheten til å lage grunnleggende diagrammer og grafikk for visualisering av data. Gratis tilgang til MS365 er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter.

Infografikk

  • Canva – Canva er et nettbasert grafisk designverktøy som tilbyr en brukervennlig infografikk-skaper med dra-og-slipp-funksjonalitet. Det gir utallige maler for å starte opprettelsesprosessen, og du kan laste ned de ferdige infografikkene som .jpg, .png eller .pdf-filer.

  • easel.ly – Denne nettsiden tilbyr gratis infografikk-maler og designelementer som brukere kan tilpasse for å lage og dele visuelle ideer. Ferdige infografikker kan eksporteres som jpeg eller pdf-filer. Selv om det har en enkel dra-og-slipp-grensesnitt for enkel bruk, kan det ha noen begrensninger når det gjelder fleksibilitet.

  • Adobe Illustrator – Adobe Illustrator er en vektorgrafikkredigerer som er egnet for å lage infografikk og andre visuelle elementer. Den gir mulighet for tilpassede design og inkluderer verktøy for nøyaktige illustrasjoner og grafikk. Illustrator er en del av Adobe Creative Cloud-pakken og er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO  UiO Programkiosk

  • Adobe InDesign – Adobe InDesign har mange designfunksjoner, og forskere kan bruke det til å lage engasjerende infografikker og diagrammer. Mange førstegangsbrukere av Adobe Creative Suite finner det mer rett frem og intuitivt enn Illustrator. InDesign er en del av Adobe Creative Cloud-verktøyene og er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter gjennom UiO Programkiosk

  • Microsoft PowerPoint – Til tross for at det er primært et presentasjonsprogram, kan Microsoft PowerPoint også brukes til å designe infografikk. Med sitt brukervennlige grensesnitt og forskjellige innebygde elementer, tilbyr det en enkel tilnærming til å lage enkle infografikker. Gratis tilgang til MS365 er tilgjengelig for UiO-ansatte og studenter. 

  • The Noun Project and Flaticon – Begge disse plattformene er biblioteker med gratis ikoner som kan være nyttige når du designer infografikk. Pass alltid på å sjekke og overholde eventuelle lisensbetingelser som er angitt ved bruk av innhold skapt av andre.

Publisert 26. juli 2023 13:00 - Sist endret 22. aug. 2023 14:10