5. desember - Eldre japansk samling

Bak luke 5 i julekalenderutstillingen skjuler det seg noen vakre tresnitt og håndmalte bøker fra vår eldre japanske samling. 

Error: resource not found: /om/organisasjon/uhs/uhs/julekalender/5-des-japansk/bilder

Den østasiatiske samlingen ved universitetsbiblioteket regner man med hadde sin opprinnelse i at misjonærer og handelsfolk, som var avhengig av å lære det lokale språket, forærte bøker til institusjonen da de vendte hjem. Deler av samlingen er også bygget opp av innkjøp gjort av Adolf M. Fohnan (1873-1940) som jobbet ved UB i begynnelsen av 1900-tallet.

Eldre japansk samling

Vår eldre japanske samling består av ca. 70 titler med ca. 400 bind, de fleste tradisjonelle blokktrykk (tresnitt). Det finnes også et illustrert 13 bindsverk.
Innholdet i UBs samling varierer; historisk litteratur, religiøse bøker, gjendiktning av kinesisk klassisk litteratur, dikt, lærebøker, leksika og ordbøker, kataloger over kjente kunstverk og så videre, nesten alle med rikelige illustrasjoner. Samlingen er ikke stor, men i god forfatning, og noen av bøkene er unike. En del av bøkene i samlingen ble trolig brukt ved bokutleie i Edo-perioden (1603-1868), og noen av bøkene i UBs samling er derfor godt brukt. 

Yama no sachi 

Den ene boken vi stiller ut  er Yama no sachi som betyr fjellets rikdom. Dette var opprinnelig et 2-bindsverk, men vi har bare bind 1. Den er laget av tresnitt, en tradisjonell bokform som kalles Hanpon. Den er trolig fra 1765 og er en samling av haikai-dikt, en tidlig form av haiku. Det var en populær sosial aktivitet å skrive haikai-dikt. Menn fra alle samfunnslag møttes og lagde dikt sammen og diskuterte. Yama no sachi er et typisk eksempel på denne kulturen. Temaet i boken er vår og sommer, og er illustrert av Ryûsui Katsuma (1697-1773) med planter og insekter etter årstidene. Hver linje er et haikai-dikt. Tresnittet har flere farger, og fargene i boken er fremdeles veldig klare. 

Gafu

Det andre vi stiller ut er et utvalg fra et 13-bindsverk som kalles Gafu. Gafu betyr bøker som organiserer bilder/illustrasjoner etter typer. Det er en håndtegnet og farget bildesamling, trolig fra 1820-1840. Navnet "Somei Narikawa" er skrevet på siste side i et av bindene. Trolig har denne personen tegnet alle bildene som arbeids- og øvelsesbøker for seg selv, med nøye studier av tidligere høyt kvalifiserte kunstverk og kopiering av disse. Bildene er utrolig detaljerte og veldig forsiktig fargelagt.

Publisert 21. mars 2016 15:32 - Sist endret 12. juli 2024 14:42