Spesialsamlinger

Digitaliserte spesialsamlinger og enkeltobjekter registreres og tilgjengliggjøres i plattformene Alvin og Oria. Her er noen av noen eksempler på samlinger Universitetsbiblioteket har jobbet og jobber med.

Bildekarusell

Etnografisk multimediearkiv

Bilder og annet materiale fra norske antropologers feltarbeid. Prosjektet avventer de siste juridiske avklaringene før bildene publiseres.

Se samlingen i Alvin

Fotoarkivet fra Det norske institutt i Roma

Fotoarkivet ble etablert i 1963 og er basert på forskningen til instituttets grunnlegger, Hans Peter L’Orange. De 6000 fotografiene spenner om kunst og arkitektur fra senantikken og tidlig middelalder. Kjernen i samlingen er bilder tatt av L’Orange, Hjalmar Torp og Ejnar Dyggve på 1930- og 1950-tallet.
 
For å se de digitaliserte bildene som er åpent tilgjengelige i Alvin, må du velge "See specifically described parts" under "Related records in Alvin". Gå så til "Free online" under "Refine search result" til venstre på siden. 

Se samlingen i Alvin

Observatoriesamlingene

Universitetet i Oslo har flere samlinger relatert til Christopher Hansteen og Observatoriet han grunnla. 

Et eget prosjekt er startet for å registrere og digitalisere arkivene etter professor Christopher Hansteen og Observatoriet. Prosjektperioden er oktober 2023 – desember 2024. Arkivene registreres og digitaliseres fortløpende i kulturarvsplattformen Alvin.

Hansteens vitenskapelige brevsamling

Brevsamlingen ble delvis digitalisert i et tidligere prosjekt i 2005 og skal nå gjennomgås på nytt og kompletteres. Se lenkene under for søkemuligheter.

Nettustilling med bibliografier (2005
 

Pamfletter fra den engelske borgerkrigen

En samling pamfletter fra den engelske borgerkrigen, en serie væpnede konflikter i England mellom 1642 og 1651.

Se samlingen i Oria

Papyrussamlingen

Se samlingen i OPES 

Pedagogiske tester og intelligenstester

Historisk materiale knyttet til pedagogisk testing og intelligenstesting fra 1920- til 2000-tallet. Materialet ble funnet i og rundt kjelleren til Helga Engs hus på Universitetet i Oslo, og er delt inn i tre deler:

  1. Ting og arkiver som hører til og ble brukt av det historiske Pedagogisk forskningsinstitutt (PFI), og dagens Institutt for pedagogikk (IPED). Objektene og papirmaterialene var antakelig tilgjengelig for ansatte og studenter ved instituttet, og hadde sannsynligvis en sentral plass i testkursene 1950—2000.
  2. Arkiver dannet av personer som jobbet ved instituttet, som inneholder historisk materiale som har blitt ansett som verdt å konservere i fakultetets kjeller.
  3. Arkiv- og litteraturmateriale fra andre organisasjoner som ble funnet I kjelleren, og som er knyttet til instituttet på en eller annen måte. 

Samlingen er del av prosjektet Historicizing educational testing, et arkiveringsprosjekt ved Institutt for pedagogikk ved UiO. Det har som mål å organisere, katalogisere og tilgjengeliggjøre instrumenter, tester, publikasjoner og arkiver lagret i kjelleren til Utdanningsvitenskapelig fakultet, og som kan knyttes til fremveksten av standardiserte prøver, intelligenstester, prøver og eksamener i Norge fra 1900 og til i dag.

Prosjektet er et samarbeid mellom Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV), Det utdanningsvitenskapelige fakultet, forskningsprosjektet Transnational Trends and Contesting Concepts for Measuring Merit in the Nordic Countries, og prosjektet Spesialsamlinger og databaser ved Universitetsbiblioteket, UiO.

Naviger i arkivets hierarki i venstre marg på Alvin-siden i lenken under, eller velg "See specifically described parts" under "Related records in Alvin". Herfra kan du filtrere på poster med digitaliserte filer som er fritt tilgjengelige, ved å velge "Free online" under "Refine search result" til venstre på siden.

Se samlingen i Alvin

Publisert 20. nov. 2023 10:50 - Sist endret 21. mai 2024 12:58