English version of this page

GeoOnsdag: Ikke bare dinosaurer og diamanter – de nye geologiske utstillingene på Naturhistorisk museum

Velkommen til ny GeoOnsdag. Denne gangen får vi foredrag fra forfatter og Professor Jørn Harald Hurum om de nye geologiske utstillingene på Naturhistorisk museum. 

 

Bilde av utstilling

Foto: Naturhistorisk museum/UiO

 

Et museum består av tre hovedkomponenter: Samlinger, formidling og forskning. Samlingene er grunnfjellet i ethvert museum. Naturhistorisk museum ved UiO er Norges naturhistoriske hukommelse med sine enorme samlinger. Utstillingene er det de besøkende ser, men egentlig er utstillingsobjektene kun et lite utvalg fra de store samlingene. Geologisk museum, i dag kalt Brøggers hus eller snart Geologisk hus ble opprinnelig oppført i 1911 – 1917 og åpnet for publikum i 1920. Etter år med forfall startet planleggingen av nye utstillinger i 2011. Museet ble stengt i 2015 for total rehabilitering, de to første årene var fokuset flytting av museets flere millioner geologiske objekter til Økern. Museet åpnet igjen 5. mai 2022 som et rent formidlingsbygg med noe administrasjon. Budsjettet for bygg og rehabilitering var på 278 millioner kroner, mens budsjett for nye utstillinger var på 90 millioner kroner, begge budsjettene ble holdt. 

Professor Jørn H. Hurum har vært fagansvarlig for utstillingene siden planleggingen startet i 2011 og fulgt hele prosessen fram til det fantastiske bygget som nå er åpnet på Naturhistorisk museum. Foredraget vil inneholde historier fra planleggingen og oppbyggingen. 

Om GeoOnsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Arrangementet er åpent for alle. Det serveres kaffe/te. Arrangementet blir i tillegg strømmet til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal. 

Publisert 8. mars 2023 20:25 - Sist endret 28. juni 2023 13:44