English version of this page

GeoOnsdag: Hva kan seismisk overvåkning brukes til? Fra jordskjelvmåling til skredvarsling

Velkommen til årets første GeoOnsdag. Denne gangen får vi foredrag fra forskningsleder i Stiftelsen NORSAR, Volker Oye, om seismisk overvåkning. 

Bilde av skred

Foto: Colourbox

NORSAR er en forskningsstiftelse med kjernekompetanse i seismologi og anvendt geofysikk. De gjennomfører forsknings- og rådgivningsprosjekter knyttet til disse fagområdene over hele verden. De bruker deres kompetanse til å løse et bredt spekter av oppgaver. Den viktigste er ivaretakelsen av Prøvestansavtalen (CTBT), der de er ansvarlig for driften av den norske delen av et av verdens mest avanserte overvåkningsanlegg. Dette bruker de til å lytte etter og skille mellom jordskjelv og mulige atomprøvesprengninger. Basert på kunnskapen i jordskjelvmåling, analyse og tolkning videreføres kunnskapen til samfunnsrelaterte anvendelser. I foredraget blir det vist frem eksempler fra deteksjon av sprengninger ved Nordstream pipelines, seismisk overvåkning av situasjonen i Ukraina, bruk av seismisk overvåkning for sikker CO2 lagring og anvendelser for skredvarsel.
 

Volker Oye er forskningsleder i Stiftelsen NORSAR og leder avdelingen for anvendt seismologi. Oye er seismolog og har jobbet mest med små jordskjelv, altså jordskjelv som ikke er følt av mennesker. Forskningsfeltet som er mest interessant her er å skille mellom naturlige og menneskeskapte jordskjelv.

Om GeoOnsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Arrangementet er åpent for alle. Det serveres kaffe/te. Arrangementet blir i tillegg strømmet til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal. 

Emneord: GeoOnsdag, Geovitenskap, Mineraler
Publisert 5. feb. 2024 13:39 - Sist endret 5. feb. 2024 13:39