English version of this page

Havstrømmene i nord: Noen uløste mysterier

Velkommen til GeoOnsdag. Denne gangen får vi foredrag fra professor Pål Erik Isachsen ved Institutt for geofag, UiO. 

Bilde av skred

Foto: Colourbox

Havstrømmene i nord er viktige for Norge og verden, både fordi de transporterer næringsstoffer rundt i det rike marine økosystemet utenfor kysten vår og fordi de er med på å regulere klimaet på jorda. I dette foredraget tar vi en titt på begge aspektene. Vi zoomer først inn på kysten av Nord-Norge, rundt Lofoten og Vesterålen, for å se på hvordan fluktuasjoner i strømmene her kan påvirke det tidlige livsløpet til torskeyngelen som klekkes i Vestfjorden. Deretter zoomer vi ut og ser på hvordan de store havstrømmene i Arktis oppfører seg ganske anderledes enn strømmer lengre sør på planeten. I begge tilfeller blir det tydelig hvor viktig bunntopografien---formen på havets bunn---er for å styre det som skjer. Men over hundre år etter Helland-Hansen og Nansens første studier av havsirkulasjonen i nord gjenstår ennå noen mysterier.

Pål Erik Isachsen er professor i oseanografi ved Institutt for geofag ved UiO.

Om GeoOnsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Arrangementet er åpent for alle. Det serveres kaffe/te. Arrangementet blir i tillegg strømmet til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal. 

Emneord: GeoOnsdag, Geovitenskap, Mineraler
Publisert 4. mars 2024 17:32 - Sist endret 12. mars 2024 11:37