English version of this page

Tining av permafrost og tilbakekoblinger til det globale klimaet

Velkommen til GeoOnsdag. Denne gangen får vi foredrag fra førsteamanuensis Sebastian Westermann, Institutt for geofag, UiO. 

Bilde av jordbruk

Foto: Colourbox

Permafrostjord inneholder store mengder organisk karbon som har samlet seg i den frosne bakken i årtusener. Når permafrosten tiner på grunn av klimaendringene, kan mikrober bryte ned dette organiske materialet, noe som kan frigjøre ytterligere klimagasser til atmosfæren. Til tross for en betydelig forskningsinnsats det siste tiåret, er de nåværende modellprognosene for denne "permafrost-karbon-tilbakekoblingen" dårlige.
Presentasjonen gir en oversikt over dagens kunnskap om permafrost og karbonkretsløpet i permafrosten. Vi rapporterer også om pågående forskningsaktiviteter ved Senter for biogeokjemi i antropocen (CBA) og Institutt for geofag, fra satellittbasert kartlegging av den globale permafrosttilstanden til undersøkelser av karbonsyklusen i palsmyrer i Nord-Norge.

Sebastian Westermann er førsteamanuensis ved Institutt for geofag og CBA. Han arbeider med modellering, fjernmåling og feltmålinger av permafrost, spesielt i Nord-Norge, Svalbard og Mongolia.

Om GeoOnsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

 

Arrangementet er åpent for alle. Det serveres kaffe/te. Arrangementet blir i tillegg strømmet til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal. 

Emneord: GeoOnsdag, Geovitenskap
Publisert 25. mars 2024 13:20 - Sist endret 25. mars 2024 13:20