Utstillingsåpning: Abels bevis

Vi inviterer til åpning av utstillingen Abels bevis: En likning, en løsning og en motsigelse med høy tetthet av entusiastiske matematikere og likningsløsning over hele storskjermen i foajeen!

Portrett av Niels Henrik Abel (1826) av Johan Gørbitz og tittelblad fra publikasjonen Mémoire sur les équations algébriques où on démontre l'impossibilité de la résolution de l'équation générale du cinquième dégré av Niels Henrik Abel (1824).

Illustrasjon: Portrett av Niels Henrik Abel (1826) av Johan Gørbitz og tittelblad fra publikasjonen Mémoire sur les équations algébriques où on démontre l'impossibilité de la résolution de l'équation générale du cinquième dégré av Niels Henrik Abel (1824).

I 1824 revolusjonerte den unge nordmannen Niels Henrik Abel matematikkverdenen og likningsløsningens historie. I utstillingen Abels bevis: En likning, en løsning og en motsigelse kan du selv se det berømte beviset for at femtegradslikninger generelt ikke kan løses med en enkel formel. Vi åpner utstillingen med fantastiske faglige foredrag og entusiastiske forklaringer fra scenen i Realfagsbiblioteket.

Program

12:15 – Velkommen ved rektor Svein Stølen

12:20 – Historien om å løse likninger

Tom Lindstrøm

12:45 – Abels vei til beviset

Nils Voje Johansen

13:15 – Hvorfor er femtegradslikningen egentlig uløselig?

John Christian Ottem og Anne Brugård

14:10 – Abels bevis - en kort gjennomgang

Arne B. Sletsjøe

Arrangementet avsluttes med mingling i utstillingen.

Emneord: Matematikk, Abelprisen
Publisert 21. feb. 2024 14:34 - Sist endret 5. apr. 2024 16:19