Språkhjernen - om menneskers og dyrs språkevner

Opp gjennom historien har vi stadig sett etter tegn på at mennesket er unikt og vesensforskjellig fra andre dyr. Språkevnen vår har vært det mest opplagte beviset. I boka Språkhjernen river lingvist og hjerneforsker Marit Lobben ned denne myten. Velkommen til bokprat på Scene HumSam!

bilde av forsiden på boka som heter språkhjernen

Marit Lobben viser at de prinsippene som språkevnen er fundert på, finnes hos en rekke arter, så fjernt fra oss som fugler, delfiner og hvaler så vel som hos enkelte av primatene. Disse artene har ikke bare ordforråd, de har også grammatikk. Noen av dem er til og med flerspråklige!

Nysgjerrighet og språkinteresse er overskriften når lingvist og hjerneforsker Marit Lobben møter språkviter og professor Kristin Bech til samtale om boken, som forfatteren selv har uttalt er skrevet utifra ekte nysgjerrighet til ekte nysgjerrige mennesker!

"Alle som driver med språk, og alle som er generelt interessert i språk, bør lese Språkhjernen av Marit Lobben, for den gir helt grunnleggende innsikter om sammenhengen mellom hjerne og språk. Marit har til og med tegnet illustrasjonene selv! Bøyer meg i støvet mens jeg lærer veldig mye."
Kristin Bech

Les mer om boken på forlagets side.
 
Marit Lobben har doktorgrad i lingvistikk fra Universitetet i Oslo. I mer enn et tiår forsket hun på det vestafrikanske språket hausa, med opphold ved School of Oriental and African Studies i London og ved Indiana University, USA, før hun ble postdoktor i kognitiv nevrovitenskap ved Psykologisk institutt ved UiO. I sin forskning har hun gjort bruk av funksjonell hjerneavbildning, EEG og blikksporing på flere asiatiske språk. 
 
Kristin Bech er professor i engelsk språk ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, UiO. Hun er forfatter av boken Fra englisc til English. Et språk blir til, og har vært festivalsjef for Ordfestivalen ved UiO. Hun mottok Studentparlamentets undervisningspris for 2023.

Bildet kan inneholde: kjeve, gest, øre, font, tegning.
Her sitter kanskje ditt språktalent: I venstre nedre isselapp. Det skraverte markerer området i fremre vinkelvinding hvor den tyske nevrologen O. Pötzl så tidlig som i 1925 observerte at lesjoner hindret flerspråklige å skifte mellom ulike språk. I det prikkete området øker tettheten av nevroner hos tospråklige sammenliknet med enspråklige. Det hvite området viser Della Rosa sitt funn av økt nevrontetthet hos flerspråklige. Illustrasjon fra boken.

 

Publisert 19. des. 2023 11:03 - Sist endret 5. jan. 2024 11:10