Juleutstilling: Studio Ghibli

Velkommen inn i Studio Ghiblis magiske filmunivers! Årets juleutstilling i HumSam-biblioteket er en hyllest til fire av Hayao Miyazakis vakre og stemningsskapende filmer.

Japanske tegn for Studio Ghibli og tegning av Totoro

Illustrasjon fra canva.

Studio Ghibli er et univers mange har et hjertevarmt forhold til, og vi har i år viet vår tradisjonsrike juleutstilling til filmene Min nabo Totoro, Ponyo på klippen ved havet, Chihiro og heksene og Kikis budservice. Mange av elementene og historiene i filmene har sine røtter i litteratur, eventyr, folkelige tradisjoner og religion. I utstillingen får du et lite innblikk i dette, samt stemningsskapende scener og kjente figurer fra filmene. Vi har også gjenskapt bussholdeplassen fra filmen om Totoro, og pyntet juletreet vårt med Kikis hårsløyfe og kjente figurer fra Ghibli-familien.

Bilde fra utstillingen av busskilt og Totoro-figur
Glimt fra utstillingen.

Studio Ghibli

Studio Ghibli er et japansk animasjonsstudio som ble startet av Isao Takahata og Hayao Miyazaki i 1985. Min nabo Totoro fra 1988 bidro til å plassere japansk animasjon på verdenskartet, og den markerte startskuddet for Studio Ghiblis internasjonale suksess og anerkjennelse. Chihiro og heksene vant Gullbjørnen i Berlin i 2002, og Oscar for beste animasjonsfilm året etter. Mange av studioets filmer viser Japans rike kulturarv og tradisjoner, samtidig som de tar opp moderne problemstillinger som miljøvern, menneskenes avhengighet til industri og teknologi og ulike aspekter ved barns overgang til voksenlivet.

HumSam-bibliotekets spesialsamlinger

Vil du se flere flotte japanske illustrasjoner og tekster? I HumSam-biblioteket har vi en omfangsrik spesialsamling av eldre asiatiske verk. Samlingen inneholder manuskripter, håndlagde- og trykte bøker fra tibetanske, mongolske, japanske, indiske og polynesiske verk. Mye av samlingen er digitalisert, og kan sees i Oria.

Lesetips

Vil du lære mer? Vi har laget en liste med tips om bøker og faglitteratur om Studio Ghibli og japansk animasjon, manga og yôkai (overnaturlige vesener). Her finner du også oversikt over bøker om Shintô (神道) av UiO-forskerne Mark Teeuwen og Aike Peter Rots, og lenke til relevante databaser. 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 2. des. 2022 09:40 - Sist endret 2. des. 2022 09:40