Fotoutstilling: Tenåringer uten land

Hvordan er det å være ikke-norsk ungdom på Svalbard? I denne fotoutstillingen får du se bilder og sitater som gir et innblikk i hverdagen til ikke-norske ungdommer i Longyearbyen. Utstillingen er basert på forskningsprosjektet Teenagers without Land, og er et samarbeid mellom sosialantropolog Zdenka Sokolíčková, fotograf Dagmara Wojtanowicz og fem ungdommer.

Ungdom med t-skjorte i vannet

Foto: Dagmara Wojtanowicz

I 2021 bodde det over 100 barn i Longyearbyen med et annet statsborgerskap enn norsk. Omtrent 30 av barna kommer fra Filippinene. Ellers er de fra Thailand, Russland, Sverige, Ukraina, Tyskland, Finland, Danmark og andre land over hele verden - til sammen over 20 ulike land. Ikke bare møter disse barna et helt spesielt arktisk sted, men deres liv påvirkes også av den spesielle lovgivningen på Svalbard. Spørsmål knyttet til migrasjon, som transnasjonalisme, hybride identiteter, språkbarriere og rasisme, forsterkes av det juridiske landskapet på Svalbard. Sosialtjenester, helsehjelp og tilgang til utdanning er begrenset, år bodd på Svalbard teller ikke for å få oppholdstillatelse eller norsk statsborgerskap. Å migrere til Svalbard betyr ikke det samme som å migrere til Norge, og opplevelsen til ikke-norske barn som bor i Longyearbyen er sterkt underkommunisert på det norske fastlandet.

Om utstillingen

Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom sosialantropolog Zdenka Sokolíčková, fotograf Dagmara Wojtanowicz og og presenterer 19 bilder som gir et innblikk i hverdagen til fem ikke-norske ungdommer i Longyearbyen. Det blir også vist sitater som er samlet inn under Sokolíčkovás etnografiske feltarbeid. For det meste er dette håpefulle historier om motstandskraft, verdighet og engasjement:

Varisa er født i Thailand, bosatt i Longyearbyen i 13 år, studerer nå i Norge for å bli sosionom. John er født på Filippinene, har bodd i Longyearbyen i 6 år, går på videregående skole og vil bli sykepleier. Krystyna ble født i Ukraina og kom til Svalbard som 13-åring. Hun var Johns klassekamerat og studerer nå i Norge for å bli farmasøyt. Joonatan ble født i Finland. Da han kom, var norsken hans utilstrekkelig til å gå på videregående. Han jobbet på det lokale snekkerverkstedet og studerte på nett. Senere dro han tilbake til Finland. Hans bror Samuel går på videregående skole, er veldig engasjert i lokalsamfunnet og har mange drømmer. 

Utstillingen er støttet av Fritt Ord, og ble første gang vist på Svalbard i januar 2022.

Om forskningsprosjektet:

Tenåringer uten land var et individuelt forskningsprosjekt ved Sosialantropologisk institutt, UiO, bestående av 4 måneders etnografisk feltarbeid i Longyearbyen i 2021, finansiert av Norges forskningsråd gjennom Arctic Field Grant-ordningen til Svalbard Science Forum. Forskningsprosjektet inkluderte også perspektivet til lokale lærere, byråkrater, helsearbeidere, fastboende og foreldre, men i denne utstillingen er det kun barnas stemmer som er representert.

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 19. jan. 2023 15:18 - Sist endret 2. feb. 2023 11:16