Utstilling: Whales of Power

En annerledes utstilling som kombinerer kunst og forskning. Gjennom broderikunst, fotografier og gjenstander visualiseres forskningsprosjektet "Whales of Power".

Broderi på hvitt stoff. Man ser en hval, mennesker og gress brodert med ulike farger.

Broderi av Sakura Koretsune.

Forskningsprosjektet Whales of Power: Aquatic Mammals, Devotional Practices, and Environmental Change in Maritime East Asia studerer hvordan de sosiale, økonomiske og miljømessige endringene i historien reflekteres i relasjonene mellom menneske og natur. Det spesielle forholdet til sjøpattedyr og de mange rituelle tradisjonene rundt dem kan dermed vise hvordan samfunnet i seg selv er i utvikling.

Om utstillingen

Utstillingen er satt sammen for å skape nysgjerrighet og entusiasme rundt forskningen ved å kombinere kunst, fotografier fra feltarbeid og gjenstander. Sammen skaper de ulike elementene en annerledes utstillingsopplevelse. I tillegg til broderier, tegninger og fotografier, får du se ekte hvalben og en delfinskalle innlånt fra Naturhistorisk museum, samt en vakker skulptur av kunstner Trond Kasper Mikkelsen.

Utstillingsmonter med delfinskalle og fotografier.
Detaljer fra to av utstillingsmonterne.

Broderikunsten

Tekstilinstallasjonen i utstillingen er laget av Sakura Koretsune, som er i Oslo som gjesteforsker i Whales of Power-prosjektet. Hun er en billedkunstner som samler historier om forholdet mellom mennesker og hvaler, og bruker disse som inspirasjon til broderte bilder på tekstiler, samt tekster i tidsskrifter og dikt. De siste seks årene har Koretsune besøkt ulike steder som har tilknytning til hvaler og delfiner, og til denne utstillingen har hun spesiallaget broderte stykker inspirert av historier hun har samlet og gamle fotografier. Resultatet er både vakkert og meningsfullt:

"Historier er vevet av ord, og tekstilstykker er vevet av garn. "Tekst" og "tekstil" har samme opprinnelse i det latinske ordet "texere", som betyr "å veve." Hvis vi kan koble sammen spredte ord, historier og land der historier om hvaler har blitt fortalt og delt, kan forgangne bilder av hval bli gjenvevet, som om man knytter løst garn på nytt."

Sakura Koretsune

Bilde 1 viser brodert stoff med et svart-hvitt bilde liggende oppå, samt blyanter og nål og tråd. Bilde 2 viser person som holder et brodert stoffstykke.
Broderiene i utstillingen er inspirert av gamle fotografier og historier. Her ser vi Sakura Koretsune fra monteringen av broderi-installasjonen i utstillingsområdet.
Heklet fiskenett og stoff med broderier som henger i taket
Den ferdige broderi-installasjonen i taket over utstillingsområdet.

Om forskningsprosjektet

Whales of Power er et forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo, finansiert av det europeiske forskningsrådet. Prosjektleder er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Aike Peter Rots.

Relasjonen mellom mennesker og hvaler, rituelle tradisjoner og miljøspørsmål i ulike asiatiske og urfolkssamfunn står i senter for forskningsprosjektet. Hvaler og andre sjøpattedyr har lenge hatt stor betydning i disse samfunnene, ikke bare som næring, men også kulturelt og åndelig. Noen steder har folk lenge jaktet hval, spist kjøttet deres og brukt bein og baller til verktøy og kunstverk. Andre steder avstod menneskene fra å jakte hval, og tok kun i bruk skrottene etter de som hadde strandet - de betraktet de strandede hvalene som gudegitte gaver.

"Myter, ritualer og festivaltradisjoner er fortsatt viktige i mange steder i Asia, men betydningene endres. Hva skjer med en hvalfangstritual når den blir offentlig «kulturarv» og får et nytt publikum? Hva skjer med havguder og –gudinner når fisk forsvinner fra havet, havforurensning og erosjon blir stadig verre, og naturkatastrofer hyppigere?"

Aike Peter Rots, prosjektleder

Utstillingen står til medio august 2023.

Legg merke til installasjonen i svingdøra inn til Georg Sverdrups hus, som er en del av utstillingen.

Aktuelle bøker

Hvis du er interessert i dette temaet og forskningsprosjektet, kan du finne relevant faglitteratur her!

Publisert 5. mai 2023 14:43 - Sist endret 3. aug. 2023 10:35