Utstilling: En vestvegg full av øyne, en nattehimmel overstrødd av stjerner

I år er det 25 år siden Universitetsbiblioteket på Blindern åpnet og Kjell Torrisets store kunstverk "836 øyne" ble avduket. Det feires med en utstilling i Georg Sverdrups hus. 

maleri av et øye på svart bakgrunn

Utsnitt av en av skissene til kunstverket "836 øyne", ©Kjell Torriset / BONO 2024.

Verket består av 836 tavler montert på bygningens skrå vegg mot sør, og strekker seg over hele tre etasjer. Hver tavle har ett øye. Øynene er laget i ulike teknikker: med maling, bygd opp i en pastiglia-teknikk, påmontert glassøye eller som innskåret motiv i tavlen. "836 øyne" er det største maleriet som er skapt i Norge. - Jeg har valgt øyet fordi det er i sentrum for hele synsakten, selve instrumentet vi observerer med. Øyet som ser på øyet. Øyet har en sterk, sentral plass i vår billedlige kulturhistorie, og et hav av litterært tilfang, uttalte Torriset til Uniforum i 2004. "836 øyne" er en del av UiOs kunstsamling. Kunstverket sto ferdig da Kong Harald foretok den offisielle åpningen av Universitetsbiblioteket 2. september 1999. Bygget ble åpnet for publikum noen dager senere.

"836 øyne": ©Kjell Torriset / BONO 2024. Foto: Thomas Tveter/UiO Kunstsamlingen.

25-årsjubileet markeres med utstillingen En vestvegg full av øyne,  en nattehimmel overstrødd av stjerner der vi viser et utvalg skisser til det monumentale verket. Utstillingen er et samarbeid mellom Kjell Torriset, HumSam-biblioteket og Kunstsamlingen ved UiO.

Glimt fra utstillingen med skisser av Kjell Torriset. ©Kjell Torriset

Om kunstneren

Kjell Torriset (f. 1950) er bosatt i East Sussex, England og regnes som en av de mest sentrale kunstnerne i Norge. Han er representert i alle de store institusjonene. Han var festspillkunstner i Bergen i 1992, og i 1999 hadde han en retrospektiv utstilling på Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst med tittelen "Second Nature. Works 1977 - 1999."  I åpningstalen sa Åsmund Thorkildsen; «Jeg ville ikke ha noe imot en grundigere undersøkelse av Torrisets informasjonsgrunnlag og kulturelle interesser, for å finne ut hvorfra de kommer, de elementene som bryter vannspeilet i hans billedflater».

Kunsthistoriker og kurator Åsmund Thorkildsen har skrevet et essay til jubileumsutstillingen som kan leses her (PDF).

Publisert 26. apr. 2024 13:35 - Sist endret 26. apr. 2024 13:50