Den iberiske halvøya og Skandinavia

Den iberiske halvøya og Skandinavia hadde etablert kontakt gjennom reisende, pilegrimer, vikinger og politiske forbindelser i Middelalderen.

Vikingene angrep både de kristne (Asturias og Galicia) og de muslimske territoriene (Cádiz og Sevilla i Andalucía) i forskjellige angrep i de 9. til 11. århundre.

Kongene Håkon Håkonsson den gamle (1204-1263) og Alfonso X av Castilla (1221-1284) styrket de diplomatiske båndene mellom de to kongerikene. Den norske kongen giftet bort hans datter Kristina av Tønsberg til Don Felipe, en bror av Castillaskongen.

Når det gjelder pilgrimene, ser vi her to gode eksempler:

Regin smir sverdet Gram. Fáfnismál i Sangüesa, Spania.
Bildet: José María Izquierdo

I vestportalen til kirken Santa María la Real i Sangüesa er det flere figurer av skandinavisk opprinnelse som viser til sentrale episoder i Fáfnismál. Mannskaper av murere, malere, skulptører, gullsmeder etc. reiste veien til Santiago og bygde kirker og dekorerte dem.

I Hedalen stavkirke finnes en relikvieskrinet som viser en figur av apostolet Jakob
Bilde: Trond Øigarden

I Hedalen stavkirke finnes en relikvieskrinet som inneholder flere kjente ikonografier: Thomas Becket (1118–1170) erkebiskop av Canterbury som ble drept ved alteret i Canterburykatedralen, de tre vise menn med gaver til den nyfødte Jesus i Betlehem, arrestasjonen og korsfestelsen av Kristus og hans oppstandelse, Maiestas Domini med tetramorfene, de hellige Peter og Paulus og til slutt de hellige Olav og Jakob, den siste med sin hatt, vandrestav og bok.