Rettspraksis fra EMD

I denne leksjonen lærer du hvordan du finner rettsavgjørelser fra Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD). 

Den europeiske menneskerettsdomstolen - EMD (The European Court of Human Rights - ECHR) i Strasbourg ble opprettet i 1959 med hjemmel i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) art. 19.

Domstolen har som oppgave å dømme i klagesaker mot medlemstatene om påståtte brudd på menneskerettighetene i EMK. Klagesakene kan komme fra en annen medlemsstat,  jf. EMK art. 33, eller fra en borger av den innklagede staten, jf. EMK art. 34.

Engelsk og fransk er domstolenes autentiske språk, jf. EMKs sluttbestemmelse. Dette har betydning for hvilket språk du velger når du skal finne avgjørelser fra EMD. Ikke alle avgjørelser er på begge de autentiske språkene, dermed bør du søke både på engelsk og fransk for å være sikker på om du har fått med deg alle relevante avgjørelser.

Finne rettspraksis fra EMD

Lovdata Pro

Lovdata Pro har en delbase med over 10 000 norske sammendrag av avgjørelser fra EMD. Basen er et samarbeid mellom Lovdata og Norsk senter for menneskerettigheter. Avgjørelsene fra EMD som ligger i Lovdata Pro ligger som PDF-dokumenter og kan ikke innarbeides, men kan leses på eksamen.

Lovdata Pro har også en mindre delbase med rundt 20 avgjørelser på engelsk (autentisk tekst). Utvalget er gjort av faglærerne ved Universitetet i Oslo for å bruke i undervisningen tidlig i jusstudiet. Bare disse avgjørelsene kan innarbeides.

I videoen under lærer du å finne et norsk sammendrag av en EMD-dom i Lovdata Pro. Som eksempel bruker vi dommen Høiness v. Norway (2019)

HUDOC

EMD har en egen database, HUDOC, hvor alle rettavgjørelser fra domstolen er publisert. Det er viktig å lære seg å søke i denne databasen, fordi alle avgjørelser kan finnes fra denne databasen, og den blir raskt oppdatert med de nyeste avgjørelsene. Avgjørelsene er publisert i autentisk tekst (engelsk og/eller fransk). Noen avgjørelser er også oversatt til ulike språk, men disse er ikke autentiske oversettelser. 

Bør du bruke HUDOC eller Lovdata Pro når du løser menneskerettslige spørsmål? Lovdata Pro er et godt hjelpemiddel til å bruke i studiene, hvor blant annet de norske sammendragene kan være nyttige, men HUDOC er den offisielle databasen hvor du finner alle avgjørelsene fra EMD i autentiske tekster. Skal du for eksempel finne om det er kommet en ny dom om et tema, velg HUDOC.

I videoen under lærer du å finne en dom fra EMD i HUDOC ved å å bruke søket eller filtrene i menyen på venstre side. Som eksempel bruker vi dommen Høiness v. Norway (2019).  

Neste side: Oppgaver

På neste (og siste) side i denne modulen finner du et sett med øvingsoppgaver som du kan prøvde deg på for å teste ut søkeferdighetene i praksis. 

Publisert 10. aug. 2020 12:56 - Sist endret 9. feb. 2021 09:49